Datamining voor intelligent assetmanagement

26 juni 2020

Datamining, Het klinkt zo gaaf als het is. Datamining is het systematisch doorzoeken van databases om er patronen en verbanden uit te onttrekken. Gegevens waar je toekomstige scenario’s mee kunt voorspellen zodat je er tijdig op in kunt spelen. We spreken erover met Jasper Habermehl. Bij Allinq leidt hij data- en IT-projecten, waarbij hij zich momenteel met vier collega’s focust op datagedreven assetmanagement waar het experimenteren met datamining onderdeel van is.

Jasper Habermehl

Datamining in drie lagen

Datamining…. Wat is het nou precies? Om het uit te leggen, maakte Jasper een handig schema. Hij vertelt: “Kijk; de grootste cirkel is de context. Hierbij maken we gebruik van openbare datasets van het KNMI of van netbeheerders. Dan zie je het object, in ons geval zijn dat telecomgerelateerde onderkomens zoals een technisch gebouw, een Point-of-Presence, of een straatkast. Binnen deze objecten vallen de assets; de componenten in de verschillende objecten, waarop we onderhoud uitvoeren. Als je je platform op deze verschillende niveaus hebt ingericht, dan kun je gaan pinpointen of uitsluiten wat er in de verschillende niveaus speelt. Het voordeel hiervan is tweeledig: je kan bij een hittegolf de risico-objecten identificeren en je kan ook bij normale context en objecttrends opmerkelijk gedrag van de asset terugvinden. Hierbij ben je de grote problemen voor en leer je meer over het faalmechanisme van de asset. Eigenlijk zijn we hiermee steeds meer intelligentie aan ons platform aan het toevoegen.”

Intelligentie toevoegen

En die intelligentie… die is waardevol voor Allinq en haar klanten. Jasper: “Normaal krijgt onze monteur een melding als er een asset kapot is. Hij springt met zijn werkorder in de auto om het zo snel mogelijk op te lossen. Met onze data, kunnen we dergelijke situaties voor zijn. Elk asset heeft volgens de fabrikant een verwachte levensduur, echter is de werkelijke levensduur afhankelijk van de context, zoals schaduw en bebossing en het gebruik. Bij verwachte gebruikspieken kan je hierop anticiperen, denk bijvoorbeeld aan preventief onderhoud aan risico-assets voordat een EK-wedstrijd gaat beginnen. Door over de gehele linie van objecten te kijken wat er speelt en doorsnedes te maken krijgen we meer grip op de situatie en doen we meer op voorhand.”

 

Van correctief naar predictief onderhoud

Bij Allinq voelen we ons verantwoordelijk voor de assets van onze klanten. Daarom ondernemen we met data om de levensduur te kunnen verlengen en de foutkans te verkleinen. Jasper: “De kunst is om gefaseerd steeds professioneler met onderhoud om te gaan. Momenteel leveren we zeer hoogwaardig correctief onderhoud. Als een sensor aangeeft dat er iets kapot is, verhelpen we het probleem bij grote storingen supersnel. Dat correctief aanrijden kost alleen veel reistijd en zorgt voor pieken tijdens warme dagen en dalen tijdens koude dagen. Met de data die we hebben, kunnen we nu de stap naar condition-based onderhoud maken. Door specifieke drempelwaarden in het datamodel te verwerken en analyseren, kunnen we bijvoorbeeld monitoren hoe warm het binnen een object is, hoeveel vermogen er gevraagd wordt en hoe assets zich gedragen. Daaruit komt een selectie objecten naar voren die preventief onderhoud nodig hebben. Hierbij zijn we het defect voor en creëren we werkorders gebaseerd op feiten. Zo kunnen we onderhoud strak inplannen en gaan we slimmer om met reisbewegingen, vakmensen en budgetten. Nadat we condition-based onderhoud hebben ingericht willen we uiteindelijk predictief onderhoud gaan aanbieden; op basis van de data en bijbehorende algoritmes. Hiermee kan je nauwkeurig voorspellen welke asset er wanneer gaat omvallen. Echter is het niet altijd gemakkelijk om te begrijpen wat er dan exact het probleem is. Een logische eerste stap is dus condition-based onderhoud, op basis van drempelwaarden, in te richten. Hiermee kunnen we ook controleren welke werkorders er volgens het ‘algoritme’ gepland worden.”

Sessie over datagedreven assetmanagement

Jasper besluit: “Ik geloof heilig in de kracht van data. Het helpt ons om onze klanten nóg beter te helpen. Natuurlijk voldoet collectief onderhoud in veel gevallen nog uitstekend, maar met datamining kunnen we de klant iets extra’s bieden. Een manier om nog slimmer met het onderhoud van hun assets om te gaan en kwaliteit en continuïteit te leveren.” Jasper gaat er graag over in gesprek met collega’s en klanten: “Ik kan een conceptueel document sturen met meer informatie, maar vind het ook leuk om een sessie te organiseren om kennis te delen. Zo kunnen we samen pionieren” Interesse in een sessie met Jasper: neem contact op met j.habermehl@allinq.nl.

Jasper Habermehl