Doctoraal Algemene Letteren

Met haar doctoraal Algemene Letteren, lijkt Sylvia van Gaal niet in het ultieme profiel van een engineer te passen. Maar niets is minder waar. Door haar interesse in techniek en gevoel voor logica, is ze Alfa en Bèta in één en koos ze heel bewust voor een toekomst als techneut: “In de techniek heb je meer kansen dan in het vak waarvoor ik leerde en er zijn volop doorgroeimogelijkheden. Daarnaast is juist de combinatie tussen de harde en zachte kant mijn kracht. Ik kan dingen bedenken en maken, maar kan ze ook goed uitleggen en verkopen.” We spreken haar over haar werk als Fiber Engineer en later Netwerk Designer.

Gestroomlijnd teamwork

“Als Engineer help je de monteurs in het veld om hun werk goed te doen. De taken die daarbij horen zijn heel divers. Het ene moment doe je registraties of bestel je de materialen die ze nodig hebben, het volgende moment bereid je de verbouw van een complete straatkast voor. Je hebt dus taken van een paar minuten tot een paar dagen. Met ons team werken we heel procesmatig samen; bijna zo gestroomlijnd als een lopende band. Als mijn specialisme aan de beurt is, popt het automatisch op in mijn werklijst. En zodra ik klaar ben, zet ik het project terug op de lopende band en gaat het door naar de volgende collega.”

 

Meedenken met collega’s

“Iedere engineer is een heel belangrijke schakel in onze procesketen. Je kijkt niet alleen rechtdoor naar je eigen taak, maar denkt ook mee met de collega’s voor en na je. En natuurlijk met de monteur die op jouw aanwijzing aan de slag moet. Ik ga daarom regelmatig met mijn design onder de arm naar de locatie om te kijken hoe mijn aanwijzingen worden opgepakt. Is het logisch en volledig, klopt de volgorde, kunnen er dingen beter? Door niet achter je computer te blijven zitten, maar ook buiten regelmatig je gezicht te laten zien, spreken collega’s verbeterkansen eerder uit en leer je elkaar beter begrijpen. Allinq moedigt ons actief aan om dat te doen, maar zelf vind ik het ook interessant om te zien wat de consequenties zijn van wat ik bedenk. Ik werk vanuit huis, vanaf de zaak en maak af en toe een uitstapje naar het project. Leuk en lekker dynamisch!”

Volop ruimte om te leren

“Als je bij Allinq komt werken, wordt er veel zelfredzaamheid en eigen initiatief van je verwacht, maar je wordt zeker niet in het diepe gegooid. Je krijgt diverse opleidingen waarin je de systemen leert kennen, er zijn heldere handleidingen en vaak start je met een groepje andere nieuwe engineers waarmee je het inwerktraject samen doorloopt. Dat maakt het al een stuk minder eng. Een ervaren collega helpt je op weg. Eerst meekijken, dan samen doen en uiteindelijk natuurlijk zelf doen. Het begint heel klein, bijvoorbeeld met het maken van één verbinding in het systeem. Voor een ervaren engineer is dat vijf minuten werk, voor een nieuwkomer misschien wel een uur. En dat mag, daar krijg je echt de tijd voor. Vervolgens kun je ervoor kiezen om je enorm te specialiseren in dat ene ding wat je mooi vindt, maar je kunt jezelf ook heel breed inzetbaar maken. Dat laatste heb ik gedaan. Lekker flexibel meedraaien in alle delen van het proces; dat maakt het leven leuker voor mij! Die keuze en ruimte krijg je bij Allinq zodat je echt kunt gaan doen wat bij jou past.”

Allinq investeert écht in mij"

Sylvia van Gaal

Groeien binnen Allinq

“De telecommarkt verandert continu. De nieuwste apparatuur is nog niet geplaatst of er is alweer wat anders, zoals 5G nu. Als je het leuk vindt om je steeds met nieuwe dingen bezig te houden, is dit de sector waarin je moet gaan werken! Hier bij Allinq hangt een lekkere aannemersmentaliteit. We zeggen geen ‘nee’ tegen de klant; we fixen het gewoon. We lossen het op. Altijd. Dat vind ik fijn. Als je zegt wat je doet en doet wat je zegt, is er veel ruimte voor eigen ideeën en kun je hier ontzettend ver komen! Alles wat ik tot nu toe heb bedacht en gevraagd kón gewoon! Zo heb ik al veel opleidingen gedaan via Allinq. Deels natuurlijk om de certificeringen te krijgen die me toegang geven tot de systemen van onze klanten, maar ook veel vervolgopleidingen omdat ik die graag wilde doen. Dat wordt gesteund door Allinq. Allinq investeert écht in mij. Door alle kansen die ik kreeg en greep, groeide ik een half jaar geleden door tot Netwerk Designer. In die functie help ik een Allinq klant met het migreren van de grote telefooncentrales naar de kleine locaties. Ik kijk wat er nu aan kabels en apparatuur aanwezig is op de oude locatie, ik bepaal wat hiervan terugkomt in de nieuwe ruimte en hoe we dat aanpakken. Ik groeide dus door van engineer naar designer.”

Ook aan de slag als engineer bij Allinq?

Sylvia besluit: “Ik heb in mijn 48 levensjaren al veel werkgevers gehad, maar Allinq is de leukste ooit; zowel qua werk als bedrijf. Ik heb me nog nooit zo welkom gevoeld en heb het hier echt enorm naar mijn zin. Ik ben er heel trots op om hier te werken!” Afsluitend vragen we Sylvia wat ze haar potentiële collega’s wil meegeven. Ze antwoordt: “Als engineer moet je monteurs op afstand instrueren. Daarvoor is logisch abstract technisch denkvermogen heel belangrijk. Daarnaast moet je gevoel hebben met computersystemen, anders ben je nergens. Een technische opleiding is natuurlijk mooi, maar ook als je – net als ik – een andere achtergrond hebt, liggen hier veel kansen. Eigenlijk vind ik niet-technisch geschoolde collega’s juist heel interessant. Ze kijken vaak nét wat anders naar dingen, komen met out of the box inzichten of brengen op andere manieren vernieuwing. Daar zijn we bij Allinq altijd voor in, dus neem zeker eens contact op en stel jezelf voor!”

Heb je vragen over het werk van een engineer bij Allinq?

Meld je dan aan voor een informele Teams meeting met Sylvia en vraag haar alles wat je wilt weten!