Experimenteren en leren in het Living Lab

12 november 2019

De infra is een branche waar collectief wordt geïnnoveerd. Het recent geopende Living Lab van het SOMA College in Harderwijk is daarvan het overtuigende bewijs. Met Daniël Stronks, docent aan de infra-vakopleiding en Rutger van der Graaff, manager Innovatie & Ontwikkeling, spreken we over de nieuwe proeftuin voor infraprofessionals; het Living Lab op het Bouw & Infra Park in Harderwijk.

Realistische setting

Daniël: “Graafschades ontstaan als kennis niet op orde is. Bij SOMA leiden we daarom leerlingen op en helpen we infrabedrijven om de kennis van hun medewerkers op peil te houden. Met onze proeftuin doen we dat nu in een realistische setting.” Rutger en zijn team hielpen Daniël met het ontwerp van het terrein: “We maakten een 3D-tekening van een praktijksituatie waarin goede én foute elementen zaten. Samen met een groep ervaringsdeskundigen uit het werkveld, hebben we die tekening de afgelopen maanden verder ingevuld.” Het resultaat is een representatief terrein vol gasleidingen, elektra, riolering, glasvezel, pop-locaties, straatkasten en lantaarnpalen. Een dynamische plek waar continu iets bij komt. Net als in de realiteit. Daniël is tevreden over de setting waar hij zijn studenten nu les mag geven: “Hier kunnen we toekomstgerichte, leuke lessen aanbieden. Het is levensecht. Na de theorieles gaan we naar buiten waar ze direct alles in de praktijk kunnen brengen.”

Het Living Lab nodigt ook anderen uit om te pionieren met nieuwe methoden om graafschade te verminderen. De Universiteit van Twente maakt daar inmiddels gebruik van. Daniël: “Bij een infrabedrijf kan een graafmachine niet een dag stilstaan omdat een student iets wil testen. Hier is dat geen probleem. Zo hebben we een graafmachine van sensoren voorzien die een alarm afgeeft zodra de machinist te dicht bij kabels en leidingen komt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een grondradar die het leidingnet zonder graven met een echo in beeld kan brengen. Er worden hier echt mooie stappen gezet.”

Met high-tech oplossingen kunnen we veel. Zo testen we zelf met Augmented Reality en slimme radars om fouten te voorkomen. Maar als we het niet goed vertalen naar mensen in het veld, dan missen we ons doel."

Rutger van der Graaff, manager Innovatie & Ontwikkeling Allinq Labs

High-tech bruikbaar maken

In het Living Lab komen ideeën tot leven. Daniël: “Er gebeurt hier altijd wat. Samen met Allinq kijken we nu naar de mogelijkheden van smart verlichting en zijn we bezig met het testen van grondsensoren om trilling, vocht of geluid te meten. Dat kan hier allemaal!”

Rutger is enthousiast over de samenwerking met het SOMA College: “Met high-tech oplossingen kunnen we veel. Zo testen we zelf met Augmented Reality en slimme radars om fouten te voorkomen. Maar als we dat niet goed vertalen naar de mensen in het veld, dan missen we ons doel. In het Living Lab kunnen we nieuwe technologieën testen, praktisch toepasbaar maken en samen met SOMA vertalen naar doceerbaar onderwijs. Want dát is wat mensen aan het werk zet.” Daniël knikt instemmend en besluit: “Het begint bij de basis, en dat zijn goed opgeleide vakmensen.”

Er werkten meer dan 30 partners mee aan de totstandkoming van het Living Lab.