Allinq sluit het Europese distributiecentrum van Foot Locker aan

30 april 2025

Europese klanten op een snelle en efficiënte manier bedienen vanuit een centraal punt; dat is de filosofie van Foot Locker achter haar nieuwe distributiecentrum, gevestigd in Nederland. Om deze filosofie waar te maken, is een betrouwbaar telecomnetwerk van goede kwaliteit essentieel. Hiervoor werd de specialistische tak van Allinq ingeschakeld: Schuuring Installatie Techniek (SIT). Dankzij jarenlange ervaring met de aanleg van hoogwaardige glasvezelnetwerken binnen kritische industriële omgevingen, wist SIT in recordtijd het volledige distributiecentrum van 33.000m2 te voorzien van een toekomstbestendig private 5G-netwerk.

De grootste hal van Foot Locker's nieuwe distributiecentrum, met rechts op de foto het geautomatiseerde Order Picking Systeem
Het paradepaardje van het nieuwe distributiecentrum; een volledig geautomatiseerd Order Picking Systeem

Het netwerk als ruggengraat

Voor een moderne kledingketen als Foot Locker is het distributiecentrum veel meer dan een opslagplaats: het is het kloppende hart van de supply chain. De behoefte aan snelheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit vraagt om een netwerk dat altijd in topconditie is. Denk aan real-time voorraadbeheer, geautomatiseerde orderpicking en het verwerken van duizenden verzendingen per dag. Elk apparaat – van slimme scanners tot robots – moet feilloos met elkaar communiceren. Dat vereist een robuust en slim netwerk. De aanleg van een dergelijk netwerk vraagt om specialistisch vakmanschap en maatwerkoplossingen – precies de expertise waarin Allinq zich onderscheidt.

Van nul naar netwerk: de basis voor een efficiënte distributie

Het distributiecentrum in Haps is Greenfield, wat inhoudt dat er nog geen netwerk aanwezig was. Het netwerk kon daardoor volledig aangepast worden op de behoeftes van Foot Locker; snel en betrouwbaar. Gabriel de Vries, field engineer bij SIT en expert op het gebied van complexe glasvezelaanleg, legt uit hoe het nieuw aangelegde netwerk in elkaar zit: “Op twee plaatsen in het gebouw staan zogeheten Main Distribution Frames (MDF’s). Dit zijn besturingssystemen die essentieel zijn voor het operationeel houden van het distributiecentrum. Zij sturen het centrum als het ware aan.

De MDF’s zijn door middel van glasvezelverbindingen verbonden met 16 Intermediate Distribution Frames (IDF’s). Dit zijn kleinere kasten, die verspreid over het hele gebouw hangen. Vanuit deze kasten gaan er koperverbindingen naar diverse access points in het gebouw, waar vervolgens verschillende werkplekken op aangesloten worden. Denk bijvoorbeeld aan draadloze netwerken, zoals de scanapparatuur voor de pakketten. Maar ook het volledig geautomatiseerde Order Picking Systeem is hierop aangesloten, evenals de camerabewaking.”

Eén van de Main Distribution Frames (MDF's) in het nieuwe distributiecentrum van Foot Locker
Eén van de Main Distribution Frames (MDF's) in het nieuwe distributiecentrum van Foot Locker

De MDF's zijn essentieel voor het operationeel houden van het distributiecentrum. Ze sturen deze als het ware aan"

Gabriel de Vries

Slimme oplossingen voor onverwachte uitdagingen

De grote hallen brengen zo hun uitdagingen met zich mee. Gabriel vertelt: “Het plafond in het distributiecentrum is hoog, zo’n 14 meter. Als we de access points aan het plafond zouden bevestigen, zouden ze op een te grote afstand van de werkplekken hangen om verbinding te kunnen maken. Daarom hebben we palen aan het plafond bevestigd; nu hangen de access points halverwege het plafond. De palen vallen bijna niet op – je moet weten waar je moet kijken –, maar zijn cruciaal om de werkplekken binnen het bereik van de access points te hebben. Ze zijn een mooi voorbeeld van een passende oplossing, afgestemd op de ruimtelijke complexiteit van het gebouw.

De palen vallen bijna niet op, maar zijn cruciaal om de werkplekken binnen bereik te hebben. Een passende oplossing"

Gabriel de Vries

Het nieuwe gebouw van Foot Locker is een markant gebouw, dat door haar unieke ontwerp goed opvalt op het industrieterrein
Het nieuwe gebouw van Foot Locker is een markant gebouw, dat door haar unieke ontwerp goed opvalt op het industrieterrein

Continuïteit gegarandeerd dankzij redundantie

Veel processen in distributiecentra zijn tegenwoordig geautomatiseerd of zelfs gerobotiseerd. In zo’n omgeving is het netwerk de levensader van alle systemen: het moet áltijd en óveral betrouwbaar functioneren. Dat geldt ook voor het nieuwe distributiecentrum van Foot Locker; elke minuut downtime kan leiden tot verstoringen in de levering van bestellingen, wat leidt tot onnodige kosten. Allinq beschikt over ruime ervaring met scenario’s waarin de continuïteit van het netwerk cruciaal is, en kon daarom een passende oplossing leveren; het volledige netwerk is redundant aangelegd. Dit houdt in dat elke aansluiting door middel van twee gescheiden verbindingen aangelegd is, om de continuïteit van het distributiecentrum te kunnen borgen.

Gabriel licht toe: “Het kan gebeuren dat één van de MDF’s uitvalt. Als het netwerk niet redundant aangelegd is, valt het hele proces stil; de hoofdtoevoer doet het immers niet meer. Nu het netwerk redundant aangelegd is, wordt bij uitval van één van de MDF’s al het netwerkverkeer automatisch via de tweede verbinding – de tweede MDF – geleid. Zo is het distributiecentrum altijd operationeel, ook bij uitval van een gedeelte van het netwerk.” Op deze manier merken consumenten niets van een eventuele storing in het distributiecentrum en kan de klant tijdens het oplossen van de storing het distributiecentrum operationeel houden. Want de klant, die staat altijd centraal. En daarvoor gaan we graag nét een stapje verder.

Vanaf 2025 distribueert Foot Locker, mede dankzij de inzet van Allinq, vanuit het nieuwe distributiecentrum in Haps haar producten naar haar Europese klanten.

Het team van monteurs dat verantwoordelijk is voor de aanleg van de private line voor Foot Locker
Het team van monteurs dat verantwoordelijk is voor de aanleg van de private line voor Foot Locker