Virtueel inzicht in de bezetting van telecommasten

14 december 2020

Allinq Insite scant gebouwen, telecommasten, olietanks en andere assets om ze te verwerken tot virtuele 3D-modellen. Een technologie die steeds meer haar meerwaarde bewijst en dankzij de introductie van het Tower Information Modeling (TIM)-portal door Allinq Insite nu concreter is dan ooit. Op het TIM-portal kunnen masteigenaars hun assets realtime inzien, beheren én verhuren. In Italië; waar het commercieel verhuren van masten aan telecomoperators en radiozenders heel gebruikelijk is, greep een vastgoedeigenaar zijn kans. Hij liet Allinq Insite een pilot uitvoeren met twee van zijn masten. Simon van Geest, Research & Development-manager, neemt ons – helaas virtueel – mee naar het Italiaanse kustplaatsje Betteria Bergeggi waar de eerste pilot plaatsvond.

Inloggen in de Italiaanse telecommast

In het TIM-portal verschijnt een complete telecommast aan zee. Simon: “Kijk, dit is de mast, precies zoals hij daar in Italië staat. We hebben hem op locatie gescand met onze Lidar laserscanners en vervolgens uitgewerkt in Revit 3D.” Na een soepel rondje rond de mast, zoomt hij in, waarbij steeds meer details zichtbaar worden: de mastconstructie, de gemonteerde schotels en antennes, de bevestigingen…. Hij vervolgt: “We kunnen zo gedetailleerd scannen en modelleren als de klant nodig heeft. Voor sommige sites is het voldoende om slechts te weten welke onderdelen er aanwezig zijn, andere klanten willen tot op de boutjes, moertjes en lasnaden nauwkeurig zien hoe een constructie in elkaar zit, zodat ze er onderhoudsplannen aan kunnen koppelen.”

Tower Information Modeling Portal (TIM)

In het TIM-portal wijst Simon ons op de belangrijkste parameters: “Hier kun je de bezetting van de mast zien.” De overwegend groene zeezijde blijkt duidelijk minder in trek dan de landzijde. Waar klanten van de Italiaanse masteigenaar voorheen een wekenlang aanvraagtraject moesten doorlopen, zien potentiële huurders op het portal direct wat er beschikbaar is. Ze kunnen op de vrije ruimte klikken en in de catalogus meteen het gewicht, het formaat, de hoek en prijs zien en hun aankoop doen. Die wordt dan binnen 5 tot 10 minuten in het model verwerkt en doorgegeven aan de verhuurder die het met een geautomatiseerd rapport en contract kan bevestigen. Simon: “Die zero touch doorlooptijd geeft directe waarde aan de eigenaar.”

Uitgedaagd worden door Nederlandse masteigenaars

De verrichtingen van Allinq Insite zijn niet onopgemerkt gebleven. Diverse internationale masteigenaars onderzoeken momenteel de mogelijkheden van het TIM-portal. Nu steeds meer Nederlandse telecomoperators hun masten bij eigen of externe vastgoedbedrijven onderbrengen, biedt ook onze eigen markt veel potentie. Simon: “We zijn een jong en innovatief bedrijf, waardoor we heel blij zijn met hun vragen en wensen. Ze geven ons een denkrichting voor nieuwe features, waardoor we samen aan ons portal bouwen. Koppelingen met financiële systemen, bijzondere contractstructuren, complexe prijsmodellen; we kunnen het allemaal. Eind deze maand leveren we bijvoorbeeld een implementatie voor constructieberekeningen op. Technisch echt lastig, maar juist daarom zo interessant. Ik roep masteigenaars dan ook van harte op om ons uit te dagen!”

> www.allinqinsite.com