That’s where the magic happens!

23 februari 2022

Zet mensen met verschillende expertises en inzichten bij elkaar. Prikkel ze met een stevige uitdaging. En geef ze de vrijheid om samen met écht nieuwe oplossingen te komen. That’s where the magic happens! In één week presenteerden twee teams van Windesheim-studenten ons ieder een unieke manier om de zware FttH apparatuur in straatkasten te verplaatsen zónder downtime. Een oefening die hen én ons gave inzichten bracht!

Windesheim Bedrijfsproject Week Draait Door

Elk jaar organiseert Hogeschool Windesheim competitieve samenwerkingsprojecten tussen studenten en het bedrijfsleven. De corona-editie werd er één die voornamelijk online plaatsvond onder de noemer Bedrijfsproject Week Draait Door. Eén keer werd Allinq Labs bezocht om een goede indruk van de opdracht te krijgen.

 

De uitdaging

In Allinq Labs werd de spannende opdracht voor de studenten bedacht. Verplaats de zware FttH apparatuur in (straat)kasten van een boven naar beneden. De ruimte is beperkt, de apparatuur te zwaar om in het geheel te tillen en – detail – alle verbindingen móeten tijdens de verhuizing blijven functioneren. We zien je over een week terug met de oplossing. Succes!

 

De aanpak

Er werden twee teams met werktuigbouwkundigen, industrieel product-ontwerpers, technisch bedrijfskundigen en elektrotechnici gevormd. Ze maakten kennis met elkaar en gingen – ieder met hun eigen expertise – online aan de slag. Jan Peter van den Bos; Development Engineer bij Allinq: “We hadden regelmatig contact. Tijdens de eerste overleggen was aan de gezichten af te lezen dat onze uitdaging zowel op technisch als menselijk vlak geen makkie was. Maar dat duurde niet lang. Er werd leiding genomen, de taken werden verdeeld en er werden veel vragen gesteld. Van beide groepen kwamen er een paar vertegenwoordigers naar Allinq Labs om de uitdaging in real life te bekijken. Daarnaast heeft één van de groepen contact opgenomen met één van de monteurs die de apparatuur straks daadwerkelijk moet gaan verplaatsen. Daar verdien je natuurlijk bonuspunten mee!”

De oplossing

Aan het eind van de week werden twee totaal verschillende oplossingen gepresenteerd. De eerste was een doordacht tweedelig concept dat met behulp van bestaande materialen en gereedschappen te implementeren is. Het tweede concept was door aanzienlijk constructiewerk moeilijker te implementeren, maar was zó innovatief dat Jan Peter en zijn collega’s paf stonden en de jury laaiend enthousiast was. Van alle Windesheim-teams behaalde het eerste Allinq-team een prachtige vierde plaats. Het team met de onconventionele oplossing werd zelfs eerste! Jan Peter: “Dit bewijst weer dat innovatie vooral plaatsvindt wanneer mensen met verschillende achtergronden en inzichten goed samenwerken. Prachtig! Of we de concepten gaan toepassen? De ideeën hebben ons in ieder geval erg geïnspireerd, dus wie weet zien we delen ervan binnenkort in de praktijk terug!”