Nauwkeurig ondergronds blokkades detecteren

4 november 2020

Wat als we door grondverzakking of verstopping geen glasvezel door een buis kunnen blazen? Dan moeten we flink graven om die kink in de kabel te vinden en verhelpen. Geïnspireerd door deze uitdaging in het veld, ging Allinq Labs aan de slag met de ontwikkeling van een detectie-oplossing die wél nauwkeurig meet. Het resultaat: de inmiddels gepatenteerde meetprobe. Rutger van der Graaff; manager Allinq Labs vertelt ons er alles over.

Onzichtbare verstoppingen in elke branche

Buizen die érgens in het ondergrondse traject een stagnatie hebben. We kennen de uitdaging in elke branche wel… verstopte riolen, lekke vloerverwarmingsnetten, knik in een elektrabuis, of niet te blazen glasvezel. Over welke tak van sport we het ook hebben; overal leidt zo’n onzichtbare blokkade tot een flinke hoeveelheid extra zoek- graaf en oploswerk. Huidige detectiemethoden zorgen vaak voor een globale indicatie waar het ondergrondse euvel zich bevindt. Dan rest niets anders dan het openen van de grond over de volle lengte van de buis. Tijd voor vooruitgang!

Een kleine sensor met een groot bereik

Rutger: “We hadden het idee om een probe, een sensor waarmee je heel nauwkeurig kunt meten, te verwerken in een drukkabel. De tot wel 3 mm dunne kabel kan signalen overbrengen zonder veel verlies, waardoor alleen het uiterste puntje ondergronds zichtbaar wordt. Die dunne kabel druk je in de buis, totdat hij de plek bereikt waar hij stagneert. Alleen op die plek zendt hij vervolgens een helder, niet vertroebeld signaal uit, wat op afstand eenvoudig te vinden is.”

Pionieren met een prototype

Met het idee werd er in Allinq Labs flink gepionierd. Rutger: “Samen zijn we naar mogelijkheden gaan zoeken. Dat mondde uit in een eerste prototype”. Het prottype bestaat uit een energiezuinige zender en een ontvanger die dusdanig zijn ontwikkeld dat de nauwkeurige locatie goed en zonder overspraak door andere kabels en leidingen te traceren is. Dat maakt het grote verschil met een traditioneel meetsysteem.”

Breder dan de telecombranche

Het toepassingsgebied van de inmiddels gepatenteerde oplossing is enorm. Rutger: “Deze uitvinding kan het werk van veel mensen vergemakkelijken. Dat moeten we niet voor onszelf houden. We kijken daarom naar de mogelijkheden om een doorvertaling te maken naar andere markten, zoals de installatiebranche en niet-telecom-gerelateerde bedrijven als gas, water en riolering.” To be continued!

Deze uitvinding kan het werk van veel mensen vergemakkelijken, dat moeten we niet voor ons zelf houden!"

Rutger van der Graaff

Meer informatie?

Neem contact op met Rutger van der Graaff via r.van.der.graaff@allinq.nl!