Allinq biedt onderzoekskansen

Voor Allinq onderzoekt PDEng-kandidaat Jitske manieren om Fiber to the Home sneller, beter, voordeliger of efficiënter aan te leggen. Haar aanpak: eerst inzicht in de huidige situatie, dán experimenteren met procesverbeteringen.

Het onderzoek is onderdeel van haar post-master ontwerpersopleiding in de Civiele Techniek aan de faculteit Engineering Technology van de Universiteit van Twente.

Verbeteren op basis van inzichten

Jitske werkt met het meest nuchtere Allinq-team: de aannemers van het onderdeel SCT.

“Daar word ik heel blij van! Ik mag vergaderingen met de directie leiden en sta met een stopwatch en zo’n fancy geel hesje langs de geul. Dat is niet om te klokken hoe hard iemand werkt, of om medewerkers met elkaar te vergelijken, maar om het normale proces in beeld te brengen. Dat inzicht in de huidige aanpak, pijnpunten en successen is de eerste stap naar verbetering.”

Het verrast me hoe open ze bij Allinq zijn! Het team is aardig, hulpvaardig en meedenkend."

Jitske Posthumus, studente Civiele Techniek, faculteit Engineering Technology, Universiteit van Twente

Dit simulatiemodel verbetert het proces

Met een goed beeld van de huidige situatie, gaat Jitske aan de slag met het simulatiemodel dat ze programmeert.

Jitske: “Een simulatiemodel beantwoordt de vraag ‘wat als…?’ Wat als we snijden in plaats van graven? Wat als we de graafploeg vervangen door een haspel met lier? Wat als we er een extra medewerker bij zetten, of juist weghalen?

Met deze inzichten verbeteren we het proces, zodat we het samen nog beter kunnen doen.

Door te spelen met objecten in de virtuele toolbox, kunnen we experimenteren. Dan zie je tijden oplopen of teruglopen. Hier staat bijvoorbeeld een graafmachine. Is er een machinist beschikbaar? Nee? Dan weet je dat het proces stagneert. Zo kunnen we straks bijvoorbeeld voorkomen dat iemand een keer extra heen en weer moet rijden omdat hij niet door kan.”

Bekijk onze stagemogelijkheden