In control zijn door slim digitaal inmeten

23 mei 2023

Het aanleggen van glasvezelkabels onder de grond is precisiewerk. Allinq introduceert een oplossing, die nauwkeurig vastlegt waar en op welke diepte leidingen gelegd zijn. De graafploeg scant eenvoudig de omgeving waar de kabel is gelegd met een mobiele telefoon of tablet. De data wordt vervolgens verwerkt in een 3D-platform, oftewel een driedimensionale landkaart. Deze digitale meetoplossing In Control biedt een schat aan informatie.

Door de geul digitaal in te meten is precies bekend waar de kabels liggen en op welke diepte. “We versnellen het inmeetproces en tonen daarmee eenvoudig en snel aan onze klanten wat we leveren”, vertelt Hessel van der Bij, Product Owner bij Allinq. “Voor alle betrokken partijen is het prettig om op deze manier de productie in beeld te brengen. Dit levert niet alleen veel voordelen op bij de aanleg, maar ook in de toekomst voor het serviceproces en het realiseren van na-aansluitingen.”

Vastleggen in het kadaster

Onder de grond liggen ongelooflijk veel kabels en leidingen van diverse leveranciers. Alle gas-, water- en elektra-aansluitingen in Nederland zijn vastgelegd in een kadaster. “Partijen die een schop in de grond willen zetten zijn wettelijk verplicht dit te melden bij Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC)”, zegt Hessel. “Door kabels in te meten kunnen aannemers veilig werken en zijn schades aan netwerken zo veel mogelijk te voorkomen.”

Driedimensionale wereld

Tot dusver gebeurt het inmeten van kabels handmatig of door een externe partij. “Met In Control maakt de graafploeg eenvoudig zelf opnames van de glasvezelkabels als de geul open is”, legt Jalbert Landwaart, Operational Productmanager bij Allinq, uit. “Deze aanpak en methode kent veel voordelen. Het digitaal inmeten van de locatie van de kabels gebeurt accuraat, waardoor we de situatie onder de grond goed in kaart krijgen. Daarnaast hebben we bewijslast richting overheden en opdrachtgevers over de uitgevoerde werkzaamheden. Ook kunnen we andere relevante informatie toevoegen, zoals foto’s, specifieke kenmerken, plattegronden, landkaarten en gegevens van gebouwen. Zo ontstaat een zeer volledig platform: een driedimensionale wereld boordevol gegevens. Bovendien vinden we kabels en leidingen onder de grond bij eventuele storingen makkelijker en sneller terug, dan op losse foto’s, schetsjes of tekeningen.”

Via onze In Control app wordt een PointCloud gemaakt van het gegraven tracé

Deze PointCloud wordt in de luchtfoto verwerkt. Het resultaat is een overzichtelijk dashboard van het gegraven tracé

Ondergrondse infrastructuur

In Control werkt met LiDAR scanning en maakt een 3D-model van de werkelijkheid. In dit 3D-model verschijnt allerlei nuttige data over de locatie van de kabels, zoals diepte, lengte en bodembedekking. Kennis over de bodembedekking is waardevol, omdat graven door de berm bijvoorbeeld makkelijker is dan door tegels of klinkers. De diepte- en lengtebepaling zijn zeer nauwkeurig en geven een uiterst zorgvuldig beeld van de ondergrondse infrastructuur. Bovendien biedt In Control veel meer informatie. Het visueel vastleggen is dan ook een enorme verbetering en vooruitgang ten opzichte van het schetsen van de situatie of het inmeten met een GPS-stok. Bij deze laatste techniek is Allinq afhankelijk van derden. Het inmeten vergt een hoge mate van complexiteit en wordt vaak door een externe landmeetkundige dienst uitgevoerd. Als civiele teams het inmeten niet meer hoeven af te stemmen met derden en voortaan zelf kunnen doen, levert dat veel tijdwinst op.

Intern testen

“In 2021 ontstond het idee om zelf een app en platform voor slim digitaal inmeten te ontwikkelen”, zegt Jalbert. “Zie nu waar we staan! De techniek draait zoals gewenst en we verwerken data tot accurate digitale tekeningen. Intern zijn we de app volop aan het testen voordat we ermee de markt op gaan en deze gaan inzetten bij onze klanten. In Control geeft ons meer flexibiliteit en schaalbaarheid voor de toekomst.”

Eenvoudig in gebruik

De civiele medewerkers van Allinq gaan het digitaal inmeten inpassen in hun dagelijkse werkproces. “We staken daarom veel tijd en energie in de gebruiksvriendelijkheid van de app”, vertelt Hessel. “De app is simpel en eenvoudig in gebruik”, vult Jalbert aan. “Je scant de locatie van de glasvezelkabels, uploadt de opname en deze verschijnt op het platform. Je hebt zo meer inzicht in wat je doet, bent onafhankelijk van derden en bent in de toekomst minder tijd kwijt aan het zoeken van de juiste tekeningen of distributiepunten. Je bent dus in control! Collega’s zijn zelfs zo enthousiast, dat ze ideeën hebben om de app uit te breiden.” Eén van die ideeën is: eerst het resultaat bekijken voor het versturen van de opname. Stel, je bent een stuk van de geul vergeten te filmen, dan kun je een nieuwe opname maken. Andere wensen zijn het toevoegen van een apart veld voor opmerkingen, mededelingen of extra foto’s. Deze feedback uit het veld pakt Allinq direct op.

Innovatie is een belangrijke kernwaarde en met onze totaaloplossing rondom digitaal inmeten lopen we voorop"

Hessel van der Bij

Meer grip op de uitvoering

Allinq volgt ontwikkelingen op de voet. “Innovatie is een belangrijke kernwaarde en met onze totaaloplossing rondom digitaal inmeten lopen we voorop”, zegt Hessel trots. “De ontwikkelde applicatie is een springplank voor verdere digitalisering van aanlegprocessen. Als onze civiele medewerkers straks dagelijks digitaal inmeten, krijgen ze beter zicht op de voortgang van de productie. We zijn minder tijd kwijt aan administratie, waardoor we gebieden sneller kunnen opleveren aan onze klanten. Kortom, we krijgen meer grip op de uitvoering.”

Waardevolle informatie

“We staan met de ontwikkeling van In Control pas aan het begin”, concludeert Jalbert. “Ons primaire doel was een methode realiseren die het inmeten van de geul sneller, accurater en makkelijker maakt. De app biedt een schat aan waardevolle informatie. We gaan het product stap voor stap uitbreiden en vervolmaken, zodat we onze klanten optimaal kunnen blijven bedienen.”

Contact?

Jalbert Landwaart

Product owner

+31613704666 j.landwaart@allinq.nl