Duurzame projecten met duurzame ambities

21 december 2020

Als QHSSE-coördinator Duurzaamheid vertegenwoordigt Hans van Eck de “e” binnen de afdeling Quality Health Safety Security Environment (QHSSE) van Allinq. Met de ambitie om volledig klimaatneutraal te ondernemen, adviseert en verbindt hij vanuit die rol bij vele projecten die ons helpen om geen negatieve impact op het klimaat uit te oefenen. En met succes. Op deze pagina halen we een aantal van onze duurzame ambities en projecten naar voren.

Ambitie: Het beperken en recyclen van afval

“Goede recycling begint bij het hoogwaardig aanbieden van afval bij de verwerker. We hebben daarom de samenwerking met afvalspecialist SUEZ gezocht die een scan heeft uitgevoerd. Daaruit bleek dat een deel van ons afval bestaat uit foam en ander verpakkingsmateriaal dat -mits goed aangeboden- goed te recyclen is. We hebben de inrichting van onze milieustraat daarop aangepast en hebben er inmiddels een succesvolle foampilot met de verwerker opzitten. Nu we precies weten hoe we ons foam moeten scheiden, aanbieden en laten verwerken, kunnen we betere keuzes maken bij het recyclen van onze afvalstroom.”

Ambitie: Het sturen op duurzaamheid bij innovatie

“Regelmatig doen we bij Allinq mee met projecten die iets bijdragen aan het milieu. Tijdens de Sustainability Booster van KPN zochten we bijvoorbeeld met studenten naar een manier om het KPN-netwerk bij te laten dragen aan de energietransitie. Inmiddels helpen we om van het winnende idee; de KPN-buurtbatterij die duurzaam opgewekte energie kan opslaan, een succes te maken. In een ander project testten we de bruikbaarheid van een nieuw, duurzaam glasvezelsysteem. We stelden de zandbak van Allinq Labs open om met KPN, telecomkabelfabrikant Prysmian en een groep collega-aannemers te pionieren met de innovatie.”

Ambitie: Efficiënter omgaan met energie

“Omdat we overal in het land glasvezel aanleggen, is ons grootste CO2 verbruik te vinden in onze autoritten. Met de e-learning E-driver, trainen we onze leaserijders om veiliger, economischer en vooral duurzamer te rijden. Nu thuiswerken een vast onderdeel lijkt te worden van ons nieuwe normaal, maken onze kantoormedewerkers minder reisbewegingen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om onze huisvesting aan te passen aan de lagere bezetting wat kan leiden tot minder gas-, water- en elektraverbruik.”

Ambitie: Compenseren van ons verbruik

“Via GreenChoice compenseren we ons elektra- en gasverbruik. De brandstof van ons wagenpark, wordt via Greenlease aan de natuur teruggegeven. Voor ons overige verbruik, selecteren we andere duurzame projecten. Zo financieren we met het Fair Climate Fund bijvoorbeeld projecten waarmee mensen in India (2018) en vluchtelingen in het droge Tsjaad (2020) schoner kunnen koken. Waar ze voorheen bomen moesten zoeken, kappen en verbranden, gebruiken ze nu de kracht van de zon om eten te bereiden op speciale solar cookers. Een ander project waaraan we financieel bijdragen, ligt dichtbij ons eigen werk. Om glasvezel aan te leggen, graven we elke dag. JustDiggit inspireert en activeert boeren wereldwijd om hun droge land groen te maken door gaten te graven. In die gaten blijft regenwater staan waardoor vegetatie terugkeert, de luchtvochtigheid toeneemt en nog meer leven ontstaat.”