Allinq Digital in de wolken met Scan-to-BIM contract Schiphol Group

29 januari 2024

Met ‘BIM for Portfolio’ gaat Allinq Digital de asset informatie optimaliseren voor bouw- en onderhoudsprojecten op Schiphol. Het gaat om projecten die nodig zijn om Schiphols ambitie te realiseren: de meest duurzame en hoogwaardige luchthaven in de wereld worden. “We zijn heel trots dat we voor een van ‘s werelds grootste en meest innovatieve luchthavens aan de slag mogen met ‘BIM for Portfolio’”, zegt Cees Versteeg, directeur Allinq Digital.

BIM for portfolio Schiphol Group
Het team van Schiphol en Allinq Digital met een ondertekend Digital Artwork als bekroning van de samenwerking

De gewonnen Schiphol-tender

Schiphol gaat onderhoudsachterstanden inhalen en de luchthaven verbeteren, vernieuwen en verduurzamen. Om bouwprojecten, beheer en onderhoud uit te kunnen voeren op de luchthaven heeft Schiphol asset-informatie nodig; informatie over de assets die samen de gebouwde omgeving vormen (zoals vertrekhal, bagagekelder en gates). Daarom schreef Schiphol daar een tender voor uit. Allinq Digital schreef zich in en bewees zich na een selectieprocedure als de beste samenwerkingspartij. Selectiecriteria waren onder meer: innovatief vermogen, kostenbewustzijn en duurzaamheid. Allinq Digital heeft alle Scan-to-BIM kennis in huis om Schiphols asset-informatie sterk te verbeteren.

 

tekenen voor scan to BIM Insite

Samen werken aan nauwkeurige asset informatie

Schiphol bevindt zich op dit moment in een transitie van voornamelijk 2D naar 3D objectgerelateerde informatie, ondersteund door Building Information Management (BIM). Om deze BIM-strategie op de hele luchthaven toe te kunnen passen, moet de koppeling tussen de werkelijkheid en de asset-informatie veel nauwkeuriger. Dat is waar Allinq Digital de komende jaren samen met Schiphol aan gaat werken. Schiphol heeft straks veel relevante inzichten door haar asset-informatie. Dat resulteert in betere keuzes in de projectvoorbereiding en minder tegenslagen in de projectrealisatie.

Peter Luske (Schiphol Group) en Cees Versteeg (Allinq Digital) feliciteren elkaar met de samenwerking
Peter Luske (Schiphol Group) en Cees Versteeg (Allinq Digital) feliciteren elkaar met de samenwerking

Continue innovatie

Allinq Digital gaat initieel 350.000 vierkante meter aan assets inscannen en modelleren in 3D, met de optie voor digitalisering van nog eens zo’n zelfde oppervlakte. De gewenste way of working van Schiphol vereist continue innovatie, dat was dan ook een belangrijk onderdeel van de aanbesteding. Wim Beukers, CEO Allinq Group: “We gaan dit project vol vertrouwen met elkaar aan. Want we hebben een belangrijke bindende factor: een zelfde visie op Asset Management. Innovatie is bij ons een cruciaal onderdeel van die visie.”

“We hebben een belangrijke bindende factor: een zelfde visie op Asset Management.”"

Wim Beukers, CEO Allinq Group

Projectteam op locatie

Cees Versteeg: “Onze doelstelling is op Schiphol zo veel mogelijk assets slim en effectief te digitaliseren. We streven naar betere productprestaties, zónder verlies van veiligheid. Om dat mogelijk te maken kiezen we ervoor om een projectteam op locatie te gaan organiseren. Dichtbij het werk en de klant.”

Samen tot grotere hoogten

Beide partijen stappen vol vertrouwen aan boord van dit avontuur. Voor Schiphol is de als alliantie ingerichte samenwerkingswijze voor een digitaliseringsopdracht als deze nieuw. Cees Versteeg: “Voor ons voelt dit partnerschap heel natuurlijk. Wij zijn gewend op deze manier te werken. Daarbij is het belangrijk dat je doet wat je zegt en zegt wat je doet. Dát brengt ons samen tot grotere hoogten. We hebben onwijs veel zin om aan deze reis te beginnen en zijn ready for take-off!”

BIM for portfolio Schiphol Group
Een 3D-model, een Navvis-scanner en talloze easter eggs te ontdekken in dit Digital Artwork