Bewust Veilig-dag 2021

24 maart 2021

#bewustveilig2021

Door Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra, Techniek Nederland en Onderhoud NL is de dag uitgeroepen tot Bewust Veilig-dag 2021. Een initiatief waar we bij Allinq gráág aan bijdragen! Lees in dit artikel wat we elke dag, maar deze week in het bijzonder, doen aan het thema veiligheid. Een artikel vol tips voor gezond en veilig werken, ook voor niet-Allinq’ers!

Veiligheid in de spotlights

‘Veilig werk voor iedere Allinq’er.’ Deze missie van QHSSE-manager Karen Endendijk en QHSSE-coördinator Anouk Donia staat op 24 maart volop in de spotlights. Karen: “Bij Allinq doen we veel aan veiligheid. Het medewerkerstevredenheidsonderzoek bewijst dat het wordt gewaardeerd en uit het aantal ongevallen per gewerkt manuur blijkt ook dat het zijn vruchten afwerpt. Aandacht voor veiligheid werkt; we haken daarom graag aan bij dit landelijke initiatief.” Allinq doet er zelfs nog een schepje bovenop door de Bewust Veilig Dag te upgraden naar een Bewust Veilig Week.

 

Veiligheid in het veld

Bij veilig werken, denken we natuurlijk vooral aan de mannen en vrouwen in het veld. Karen: “Om hun veiligheid te borgen, voeren we regelmatig Quality Control Inspecties uit. Over verbeterpunten gaan we met elkaar in gesprek. Zo voorkomen we dat mensen gewond raken door bijvoorbeeld onzorgvuldig graven of dat er ongevallen ontstaan door een onjuiste wegafzetting.” In het kader van Allinq’s bewust veilig week, hebben de Quality Control Inspecteurs de hele week een krat vol appels bij zich. Anouk: “Die delen ze tijdens hun inspecties uit. Een symbolische waardering voor het werk wat Allinq’ers in het veld doen, een bedankje voor het opvolgen van de corona-richtlijnen en natuurlijk een verwijzing naar de broodnodige vitaminen, juist nu in corona-tijd.”

 

Basiskennis BHV

Elke dag van de week, krijgen Allinq’ers een nieuwe tip over veiligheid en gezondheid voorgeschoteld. “Maandag begonnen we met de verwijzing naar de e-learning Basiskennis BHV: een eerste kennismaking met bedrijfshulpverlening. Ook thuis, in het veld of onderweg, waar geen BHV’er is, kan tenslotte iets goed misgaan. Met de training, maar ook met de EHBO-app van het Rode Kruis, kennen we de eerste handelingen.”

 

Een ommetje voor je gezondheid

Op dinsdag promootten we het maken van een ommetje. Karen: “Iedereen die zittend werk doet, roepen we op om dagelijks even achter hun bureau vandaan te komen om een blokje om te maken. Ook bij mij schiet dat er regelmatig bij in, terwijl het toch echt belangrijk is. Voor je gezondheid, productiviteit, energie en creativiteit.”

 

De ICE-functie op je telefoon

We breken de werkweek doormidden met wat uitleg over de ICE-functie op onze mobiele telefoons. Hiermee kunnen hulpverleners bij een calamiteit direct contact opnemen met een naaste, ook als een telefoon vergrendeld is. Een must-have voor iedereen!

 

Sharpen the saw

Donderdag wordt de Mindfulnesstraining in de Allinq leeromgeving gepromoot. Karen: “Sharpen the saw; het maakt je effectiever. Daarnaast belichten we de digitale koffiecorner. Een open Teams-sessie die in coronatijd het praatje bij de koffieautomaat of kantine vervangt. Even wennen, maar zó belangrijk om ook nu met elkaar in contact te blijven! Neem tijd voor collega’s en praat ook eens over niet-werk gerelateerde dingen.”

 

Dagelijkse oefeningen

Waar we op kantoor nog van vergadering naar vergadering liepen, kan het tijdens een thuiswerkdag maar zo voorkomen dat we vier uur lang naar ons scherm zitten te turen. Daarom is het belangrijk om jezelf af en toe even uit dat rechthoekige wereldje te slepen. Anouk: “Op vrijdag delen we een link naar allemaal oefeningen die we achter ons beeldscherm kunnen doen. Maar ook zelf kunnen we natuurlijk nieuwe routines bedenken. Spreek met collega’s af dat iedereen om 10 uur dertig squads doet, maak elke middag een kwartiertje vrij voor een fruitmomentje met je kind, of begin de werkdag met een blokje om, alsof je naar je werk wandelt.”

 

Bel Anouk

Toen Anouk een jaar geleden bij Allinq in dienst kwam, was haar scriptie over gezond thuiswerken nog een leuk extraatje. Nu helpt die kennis haar in haar rol als Ergocoach bij Allinq. Nu thuiswerk de nieuwe realiteit is, kunnen Allinq’ers bij Anouk terecht met klachten als zere schouders of rug, hoofdpijn of een muisarm. Anouk: “Met medische problemen moeten ze natuurlijk gewoon naar de dokter, maar ik kan wel preventief meekijken, bijvoorbeeld bij een ergonomische inrichting van het thuiskantoor. We hebben in hoogte verstelbare stoelen en dubbele beeldschermen die collega’s via TOPdesk kunnen aanvragen.”

 

Bewust en samen

Werken aan veiligheid gaat niet vanzelf en doe je ook niet alleen. Je moet er bewust mee bezig zijn en collega’s er actief bij betrekken. Karen: “We gaan niet vanuit een ivoren toren roepen dat onze collega’s veilig moeten werken, maar we kunnen wel adviseren, controleren en inspireren. Iedere dag, maar deze week een beetje extra!” Met een stevige knipoog besluit ze: “Zo, Anouk, ik ga nu mijn strekoefeningen doen!”