Allinq innovatiepartner voor ProRail

31 maart 2021

ProRail gaat een ‘innovatiepartnerschap’ aan met twaalf bedrijven om de invoering van ERTMS een boost te geven. Dat is op 31 maart, de tweede dag van de RailTech Europe Live, bekendgemaakt. In juli 2020 introduceerde ProRail ASAP: Aanbesteding Snellere AanPak ERTMS. We vroegen bedrijven slimme ideeën om de invoering van het treinbeveiligingssysteem ERTMS te versnellen. Driekwart jaar na de succesvolle startbijeenkomst heeft ProRail twaalf bedrijven geselecteerd die als innovatiepartner van ProRail een businesscase gaan uitwerken. Allinq is trots één van deze partners te mogen zijn.

Businesscase

In juli is het volgende beslismoment, als de partners hun ideeën pitchen voor de beoordelaars van ProRail. Als de businesscase is geaccepteerd, volgen een testfase en een commerciële fase. Hierin bekijkt ProRail welke innovaties in aanmerking komen om daadwerkelijk in te zetten.

Innovatiepartners

Het gaat om partnerschappen met de volgende bedrijven: Rail Connected, Heijmans Infra, Allinq Group, BAM Infra Rail, VRS Railway Industry, Tizzin, Movares, GeoNext, VolkerRail, Strukton Rail, Pilz en Delta Pi.

In verband met de uitwerking van de businesscases kan ProRail nu alleen de namen naar buiten brengen. Maar het gaat om een bonte verzameling ideeën. Van robotisering tot slimme behuizingen.

Grootste klus ooit

ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System, de Europese standaard voor treinbeveiliging. ERTMS wordt gebouwd in treinen én in de infrastructuur van het spoor. Daarmee maakt de spoorsector de stap van een analoog naar een digitaal spoor. Het maakt grensoverschrijdend treinverkeer veel makkelijker.

ERTMS moet over tien jaar op de drukst bereden stukken spoor in Nederland zijn gebouwd. Daarna volgt de rest van Nederland. Het is onze grootste klus ooit, aldus ProRail.

Door: ProRail